چرا گیربکس زوزه می کشد؟
شاید تشخیص عیب خودرو به نظرتان کاری غیر ممکن برسد، ولی به خودرو هم مانند بدنتان فکر کنید. همان لحظه که متوجه چیزی غیر معمول می شوید، وقت آن است که عیب را تشخیص بدهید و راهی برای رفع آن پیدا کنید.
شاید تشخیص عیب خودرو به نظرتان کاری غیر ممکن برسد، ولی به خودرو هم مانند بدنتان فکر کنید. همان لحظه که متوجه چیزی غیر معمول می شوید، وقت آن است که عیب را تشخیص بدهید و راهی برای رفع آن پیدا کنید.
شاید بدانید که زوزه کشیدن گیربکس، یکی از شایع ترین مشکلات گیربکس های اتوماتیک می باشد. همان طور که می دانید گیر بکس اتوماتیک یکی از مهم ترین قسمت های خودرو است.
این قطعه از چرخ دنده های مختلفی تشکیل شده که هر کدام گشتاور و نیروی خاصی را منتقل می کنند. دنده های گیربکس به دلیل این که در مدت زمان های طولانی درگیر هستند باید توسط واسکازین یا همان روغن کاری شوند تا اصطحکاک بین دنده ها کاهش یابد.
برای از بین بردن اصطحکاک که ایجاد می شود و هم چنین افزایش عمر گیربکس باید گیربکس و چرخ دنده هایش را توسط یک روغن گیربکس استاندارد و با کیفیت به صورت کامل روغن کاری کنید. فراموش نکنید که روغن کاری کامل گیربکس نه تنها سبب افزایش عمر این قطعه از خودرو می شود، بکله عملکرد آن را نیز بهبود می بخشد.
اگر گیربکس دستی دارید، با افزایش سرعت و دور موتور وظیفه تغییر دنده ها را بر عهده دارید. به عنوان مثال ، شما می توانید پدال کلاچ را فشار داده و به دنده اول ، سپس به دنده دوم ، سپس سوم و غیره تغییر دهید تا سرعت بیشتری یابد. اگر دنده تعویض نشود اما همچنان به شتاب خود ادامه دهید ، گیربکس با صدای بلند شروع به ناله می کند.
اما در گیربکس اتوماتیک ، همه این توسط شما از طریق گیرنده و رایانه ماشین انجام می شود. تمام کاری که شما باید انجام دهید اینست که اهرم انتخاب کننده را در حالت درایو قرار دهید و پدال گاز را فشار دهید. برای اطمینان از روند شتاب نرم ، گیربکس به طور اتوماتیک در RPM های خاص موتور تغییر میکند.
کم بودن روغن گیربکس یا نشت روغن
کلاچ شل
خرابی بلبرینگ
خرابی شافت ورودی بلبرینگ
خرابی بلبرینگ چرخ
دیدن نشت واسکازین گیربکس یکی از آسانترین راه هایی است که میتوانید بفهمید گیربکس خودرویتان نیاز به توجه دارد. واسکازین برای گیربکس های اتوماتیک و توانایی آن ها در تعویض دنده نقشی حیاتی دارد، بنابراین یک لکه کوچک روغن روی کف پارکینگ میتواند به سرعت به مشکلی جدی تبدیل شود. وقتی واسکازین گیربکس های اتوماتیک را چک میکنید، اطمینان حاصل کنید که تیره رنگ نیست و بوی روغن سوخته نمیدهد. در این صورت، باید به تعمیرگاه بروید و آن را عوض کنید. واسکازین گیربکس های دستی را باید از طریق درپوش روی گیربکس چک کرد. در این مورد هم، اگر به نشت واسکازین مشکوک هستید، از یک تعمیرکار بخواهید محل نشت را پیدا کرده و آن را برطرف کند. اگر سطح واسکازین بالاست، راه سادهتر دیگری هم برای پی بردن به مشکلات گیربکس وجود دارد. ادامه مطلب را بخوانید تا ببینید چطور میتوانید حتی بدون بالا زدن کاپوت، از این مشکلات آگاه شوید. روشن شدن چراغ چک موتور یکی از هشدارهای زود هنگامی است که نشان میدهد چیزی در گیربکس خوب کار نمیکند. چراغ چک موتور ممکن است به دلایل دیگری که هیچ ارتباطی به گیربکس ندارند هم روشن بشود، ولی این هشدار آشکار را نادیده نگیرید. در خودروهای امروزیتر، حسگرهایی روی موتور نصب شدهاند که موارد غیرعادی را تشخیص داده و به کامپیوتر خودرو را از وجود مشکل در یک قسمت از خودرو مطلع میکنند. حسگرهایی که روی گیربکس نصب شدهاند نیز میتوانند متوجه ارتعاشات و مشکلاتی جزئی بشوند که شما حتی نمیتوانید آن ها را ببینید یا احساس کنید. اگر میخواهید بدانید روشن شدن چراغ چک موتور مربوط به مشکلات گیربکس است یا نه، میتوانید یک ابزار تشخیص عیب خریداری کرده و سوکت آن را به سوکت پنل ابزاری که سمت راننده قرار دارد وصل کنید. ابزار تشخیص عیب، کُدی را نمایش خواهد داد که مربوط به قسمتی است که مشکل دارد. اگر آن کد به شما میگوید گیربکس ایرادی دارد، خب، وقت آن است که سری به تعمیرگاه بزنید.ولی حتی اگر چراغ چک موتور هم خاموش باشد، باز هم میتوانید از ایرادهای گیربکس مطلع بشوید.
در اینجا مشکل دیگری مطرح میشود که دارندگان خودروهایی با گیربکس دستی را غافلگیر میکند، یعنی: کلاچ شل. کلاچ شل، کلاچی است که وقتی راننده پدال کلاچ را فشار میدهد، دیسک را از فلایویل جدا نمیکند. راننده نمیتواند دنده را تعویض کند چون کلاچ هنوز درگیر است و دارد با نیروی موتور میچرخد. راننده به طوری ناگهانی و با صدای سایش غیرمنتظرهای که هنگام تعویض دنده میشنود از این مشکل مطلع میشود. خوشبختانه، مشکل زیاد جدی نیست و برطرف کردن آن هم در مقایسه با دیگر مشکلات مربوط به گیربکس، هزینهبر نیست. در اغلب موارد، مشکل به شل شدن بیش از حد پدال کلاچ مربوط میشود. وقتی کابل یا اتصال بین پدال و دیسک کلاچ زیاد آزاد باشد، کلاچ اهرم کافی برای جدا کردن دیسک از فلایویل را در اختیار ندارد. اگر بدانید دنبال چه چیزی میگردید، حتی افراد غیر متخصص هم میتوانند ایرادهای گیربکس را تشخیص بدهند.
در حالی که کلاچ درگیر نیست و صدای زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک را نمی شنوید. این احتمال وجود دارد مشکل از بلبرینگ باشد. با این حال شنیدن سر و صدا از بلبرینگ هنگام فشار بر روی پدال کلاچ شایع تر است تا رانندگی در دنده بدون هیچ گونه فشار بر روی پدال کلاچ.
یاتاقان داخلی در داخل محفظه گیربکس است و می تواند هنگام شروع خرابی صدای ناله و زوزه کشیدن ایجاد کند.
یاطاقان چرخ در مرکز قرار دارد. اما صدا می تواند حرکت کند و به نظر می رسد که از گیربکس شنیده می شود. معمول است که یک بلبرینگ چرخ نتواند صدای غوغایی ایجاد کند ، اما ممکن است در حین رانندگی صدای ناله مانندی شنیده شود.
از آن جایی که تعمیر گیربکس هزینه ی زیادی دارد، بهتر است همیشه به صداهای غیر معمولی که از گیربکس می شنوید دقت کنید. این صداها شما را در پیدا کردن علت مشکل و رفع آن کمک می کنند.
استفاده از مکمل گیربکس و یا احیا گر گیربکس یکی از راه های رفع زوزه کشیدن گیربکس است. البته به یاد داشته باشید که این راه حل، به طور مقطعی مشکل خودروی شما را رفع می کند. ( هنگام خرید مکمل گیربکس توجه داشته باشید که مکمل گیربکس دستی می خرید یا مکمل گیربکس اتوماتیک).
اگر خودرو شما نو است و از گیربکس آن صدای زوزه می شنوید می توانید مقداری صبر کنید. زیرا که در خودروهای نو با گذشت مدت زمانی از آب بندی خودرو و گیربکس این صدا خود به خود رفع می شود.
هنگامی که متوجه شدید گیربکس زوزه می کشد، برای اولین قدم باید مقدار و کیفیت واسکازین را مورد بررسی قرار دهید. اگر نیاز بود واسکازین را تعویض کنید و اگر مقدارش کم بود دوباره آن را سرریز کنید. به یاد داشته باشید که در صورت رفع نکردن زوزه کشیدن گیربکس، این مشکل سبب تغییر شکل چرخ دنده های گیربکس می شود.
تفکیک صدای زوزه گیربکس از دیفرانسیل یک روش تست ساده دارد که در اینجا به آن میپرداریم :
ابتدا خودرو را در یک مسیر صاف و تقریبا طولانی قرار بدهید. آزاد راه ها انتخاب مناسبی برای این تست هستند .تمامی پنجره ها بالا ، سیستم پخش ، بخاری و یا کولر را خاموش کنید. تا صدای زوزه کاملا شنیده شود.دقت کنید مسیر خشک را انتخاب کنید. حال سرعت خودرو را تا جایی که صدای زوزه شنیده شود زیاد کنید.معمولا صدای زوزه دیفرانسیل در سرعت بالای 80 کیلومتر اتفاق می افتد. حالا دنده را خلاص کنید.
اگر صدای زوزه همچنان ادامه داشته باشد ، صدای زوزه برای دیفرانسیل است. و اگر صدای صدای زوزه قطع شد. این صدای زوزه میتواند از گیربکس میباشد.
البته می توانید این تست را در سراشیبی نیز انجام دهید. وقتی به سرعت دلخواه رسیدید ، دنده را رها کنید.اگر زوزه به قوت خود باقی بماند قطعاً دیفرانسیل زوزه می کشد.